AdoptieBanner
Adoptie

Als baby werd ik geadopteerd uit Sri Lanka door een Nederlands stel. Ik heb een oudere broer die ook geadopteerd is uit Sri Lanka, maar uit een ander gezin, en later kregen mijn ouders ook nog een biologisch eigen zoon: mijn broertje (inmiddels 2 meter lang 😉 ). Een ‘samengesteld’ gezin dus en daardoor des te dynamischer/interessanter.

Vanaf jongs af was ik nieuwsgierig naar mijn adoptie, mijn biologische familie, mijn land van herkomst, ‘mijn’ cultuur. Ik had allerlei vragen die andere geadopteerden (en hun naasten) misschien wel herkennen: “Waar kom ik vandaan? Wat heb ik achtergelaten en waar wil ik naar toe? Wat en wie hoort bij mij? Wil ik mijn biologische familie proberen te vinden? Wat als ze niet te vinden zijn? Wat als het tegenvalt? Wat als ik tegenval?” etc.

Als jongvolwassene en als student vond ik het soms lastig dat mijn omgeving vaak niet leek te begrijpen waarom ik me soms anders voelde dan de rest. En waarom sommige dingen voor mij moeilijker leken dan voor anderen. Pas toen ik voor mijn postmaster opleiding tot psychotherapeut zélf in leertherapie ging, begon ik te beseffen hoe die patronen die ik zelf soms niet goed begreep, samenhangen met mijn ervaringen rondom mijn adoptie.

Adoptie psychotherapiegroep

Als ervaringsdeskundige en als psychotherapeut heb ik mij vervolgens verder gespecialiseerd in adoptieproblematiek en weet ik hoe helpend en helend het kan zijn om met een professional belangrijke thema’s zoals zelfbeeld, identiteit, relaties, loyaliteit, dankbaarheid, vertrouwen samen te kunnen bekijken door een adoptiespecifieke bril. Omdat deze dynamieken zich vaak uiten in het contact met jezelf én in contact met anderen, blijkt groepspsychotherapie effectief te zijn voor cliënten die worstelen met deze thema’s. In groepspsychotherapie kun je die patronen namelijk heel mooi ervaren en onderzoeken in contact met de overige groepsleden en de groepstherapeuten, en kun je (in een veilige setting) nieuwe manieren uitproberen van met jezelf omgaan en met de ander.

Om deze redenen heb ik in 2021 samen met mijn collega dr. Anna Bartak specifiek voor adoptiecliënten een groepspsychotherapie ontwikkeld, genaamd Roots Before Branches. Inmiddels is de derde groep gestart en zijn wij bezig met de aanmeldingen en intakes voor de vierde groep die in het najaar 2024 zal starten. Aanmelden? Doorverwijzen of intercollegiaal overleg? Of wilt u dat wij een lezing of workshop komen geven over adoptiesensitieve therapie? Neem gerust contact met ons op.